مصوبه و تعرفه های واردات
در سال 1402 قانونی تصویب شد که بر اساس آن صادرکنندگان اجازه پیدا کردند به جای بازگرداندن ارز از صادرات خود، طلا وارد کشور کنند. هدف این مصوبه آن بود که بازرگانان بتوانند بهجای ارائه ارز، رفع تعهد ارزی را به وسیله واردات شمش طلا انجام دهند که این مصوبه مورد توجه فعالان بخشخصوصی و تاجران قرار گرفته است.
در تاریخ ۲۷ دی ماه سال 1402، عرضه شمش طلا در مرکز مبادلات ارز و طلای ایران با قیمتی مبتنی بر عرضه و تقاضا آغاز شد.
طبق تصمیمات وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، بررسی سهمیه واردات در سال ۱۴۰۳ تغییر خواهد کرد.
بر این اساس سهمیه علیالحساب به میزان ۳۰ درصد سهمیه اختصاص داده شده در سال ۱۴۰۲، در حوزههای بازرگانی و تولیدی برای فصل بهار ۱۴۰۳ اختصاص پیدا کرده است. همچنین اعطای سهمیه سال ۱۴۰۳، به تولیدیهای فاقد سهمیه در سال ۱۴۰۲، منوط به ثبت برنامه تولید در بخش داخلی سامانه جامع تجارت و تایید ادارات صمت استانی و در چارچوب دستورالعمل مربوطه است.
اعطای سهمیه در حوزه «ماشینآلات» هم در سال ۱۴۰۳، منوط به اعلام مقادیر سهمیههای فوق توسط وزارت صمت است، ثبتسفارشهایی که بخشی از ارز خود را تامین و یا بخشی از ماشین آلات خود را اظهار گمرکی کرده باشد، به شرط عدم افزایش ارزش پرونده، امکان ادامه فرآیند تجاری (بدون کنترل سهمیه) را دارند.
همچنین پاسخدهی به درخواستهای مجوز در حوزههای سهمیه «CKD» و «CBU» در سال ۱۴۰۳، منوط به اعلام مقادیر سهمیههای فوق توسط وزارت صمت است.
گفتنی است از اول فروردین استفاده از باقیمانده سهمیه سال ۱۴۰۲ امکانپذیر نخواهد بود. همچنین پروندههای دارای تامین ارز (به میزان تامین سال قبل) و ترخیص (به میزان ترخیص سال قبل) از بررسی سهمیه در سال ۱۴۰۳معاف هستند.
تخصیص سهمیه مازاد به کالاهای خاص (لاستیک، پنبه، ویسکوز و کاغذ) نیز در بهار سال ۱۴۰۳ کمافیالسابق برقرار است و معافیت ثبتسفارشهای «قرارداد با دستگاههای اجرایی» از کنترل سهمیه واردات، در سال ۱۴۰۳ لغو شده است و لازم است واحدهای تولیدی و بازرگانی تعهدات قراردادی خود را در برنامه اعلام شده در سامانه جامع تجارت درج و بر آن اساس از سهمیه ارزی وفق دستورالعمل مربوطه استفاده کنند.
بر اساس اعلام سامانه جامع تجارت حالت ثبت سفارش «تا ۵۰۰ هزار دلار» برای کلیه بازرگانانی که قبل از سال ۱۴۰۳ کارت بازرگانی دریافت کردهاند، کماکان معاف از بررسی سهمیه بوده و بازرگانانی که از سال ۱۴۰۳ کارت بازرگانی دریافت میکنند، مشمول سهمیه ۱۰۰ هزار دلاری با شرایط مندرج در دستورالعمل مربوطه هستند.
همچنین قواعد ثبتسفارش تلفن همراه در بهار سال ۱۴۰۳طبق روال قبل خواهد بود (تخصیص یک ششم میانگین واردات تلفن همراه بازرگان در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به عنوان سابقه اولیه).
گفتنی است پروندههای ثبتسفارش معتبر سال ۱۴۰۲، به میزانی که تامین ارز یا ترخیص نشده باشند، جزو مصرف از سهمیه سال ۱۴۰۳ محسوب خواهند شد.
سایر قواعد کنترل سهمیه در سال ۱۴۰۲ هم در بهار سال ۱۴۰۳ نیز برقرار است. پاسخدهی به درخواست مجوزهای «بررسی سیستمی سهمیه واردات»، به صورت سیستمی بوده و نیازی به مراجعه حضوری متقاضیان نیست.
سامانه جامعه تجارت با صدور اطلاعیه ای توضیحات تکمیلی درباره بررسی سهمیه واردات در سال برای کاربران تجارت فرامرزی 1403 اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده است: برای کاربرانی که فاقد سهمیه بازرگانی هستند، امکان ثبت پرونده به میزان 500 هزار دلار در حوزههای تولیدی و بازرگانی برای کاربرانی که کارت بازرگانی خود را قبل از سال 1403 دریافت کرده اند، همچنان وجود دارد.
در خصوص پروندههایی که بصورت کامل تامین ارز نشدهاند:
الف) ثبت سفارش در سال های قبل، ترخیص داشته باشد:
ارزش ترخیص سالهای قبل از ارزش پرونده کم شده، سپس عدد حاصله با باقیمانده سهمیهی سال 1403 مقایسه میشود. در صورتی که عدد حاصله کمتر از باقیمانده سهمیه باشد، مجوز سهمیه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال 1403 برابر با مقدار مابه التفاوت ارزش پرونده و ترخیص سال گذشته لحاظ خواهد شد.
ب) ثبت سفارش در سال های قبل ترخیص نداشته باشد:
در صورتی که ارزش پرونده کمتر از باقیمانده سهمیه در سال 1403 باشد، مجوز مربوطه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال 1403 برابر با ارزش پرونده لحاظ خواهد شد.
همچنین کاربران میتوانند با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سالهای گذشته، پرونده را از کنترل سهمیه در سال 1403 معاف نمایند.